Marit Solum Smaaskjær
Marit Solum Smaaskjær

Skogens Stemninger

Inspirasjonen henter jeg fra skogen som starter der verandaen vår slutter på Åskollen i Drammen, hvor jeg bor og arbeider. 
– Det er det mystiske som fanger min oppmerksomhet, sier hun. Noe rart, lyset, noe som er ødelagt. Særlig trær med snø inspirerer meg. Uterommet, oftest skogen, med uendelige variasjoner og størrelser rommer alt fra forutsigbarhet til kaos. 

Jeg har min bakgrunn fra reklamebransjen, med over 20 år både som kreativ og innen ledelse. I dag jobber jeg som billedkunstner og som lærer på Nydalen Kunstskole. Mitt kunstneriske utrykk er i hovedsak innen tegning og maleri. Jeg er medlem av Norske Billedkunstnere og Buskerud Bildende Kunstnere.

Med min kunst ønsker jeg å formidle den eventyrlige opplevelsen av gammel skog. Den eventyrlige skogen. Den norske skogen med gamle, store trær som strekker seg mot lyset. Skogens teppe med utallige vekster og den myke mosen. Alle de vakre fargetonene, lyset, skyggene og stillheten. Jeg søker ro, tilstedeværelse, opplevelser og nyter den gamle skogen i mitt nærområde. Jeg ønsker å formidle skogens utrykk, som også gjenspeiler menneskets følelser og stemninger. 

Prosjektet handler også om hvor viktig skogen er for oss. Skogen beskytter oss mot ekstremvær, beskytter mot effekter av klimaendringer. Skogen er hjemmet til mange tusen arter av sopp, planter og dyr. Og for ikke å snakke om den helsebringende effekten for oss som ferdes i skogen! 

Jeg undersøker, bearbeider og sammenstiller naturinntrykk. Det er uterommet, oftest skogen med uendelige variasjoner og størrelser. Et sted som rommer alt fra forutsigbarhet til kaos. Streken er mitt viktigste virkemiddel i arbeidene, jeg forsker i dybde og retninger. Jobber med tynne lag, mange linjer, lag på lag og ofte kan min indre stemning leses i linjene. Med de store formatene ønsker jeg at betrakteren kan «vandre inn» og føle tilstedeværelsen til skogen. 

Bomullslerretet jeg tegner på er kraftig seilduk

Blyantene varierer fra kraftige B8 til harde og spisse H2. Motivet er fra skogen, som besøkes så ofte jeg kan i prosessen. Har også foto og skisser tilgjengelig hele tiden. Når en strek settes, er den der for alltid. Kraften i streken er viktig, min energi og indre stemning kan leses på lerretet.

Portretter av trær

Jobber med studier av skogen i nærområdet. Skogens mange uttrykk er motivasjon for portrettene av trær og hvordan naturen ødelegger/utfordrer skogen rundt oss. Trærne bøyer seg ned, strekker mot lyset, bærer tungt og noen faller om. Har den siste perioden tegnet skogstegninger med tusj på papir. Nå er jeg i gang med å forstørre arbeidene med blekk og hvit gesso/primer på linlerret. Et enkelt og rent utrykk, linje på linje, lag på lag. 

Marit Solum Smaaskjær
Kniveåsen Terrasse 49, 3036 Drammen. Mobil 41040288